Prati nas

Vijesti

Eventualni dodatak

Odustaje li Vlada od najavljenog COVID dodatka za umirovljenike?

Činjenica je da su prosječne mirovine niske i da ne osiguravaju neki naročit životni standard umirovljenicima, ali isto tako činjenica je i da su mirovine pojedinačno najveća stavka državnog proračuna, navodi ministar financija Zdravko Marić.

Objavljeno

|

Zdravko Marić (screenshot: Al Jazeera)

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je za Obzor COVID dodatak. Riječ je o pomoći umirovljenicima za prevladavanje pandemijske krize, a o kojoj s vladajućima pregovaraju Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH).

“Pandemija koronavirusa ne samo da ugrožava zdravlje i život ljudi, posebice onih slabijeg zdravstvenog stanja i poznije životne dobi, nego izaziva i znatne socioekonomske pa i psihološke posljedice u svim slojevima društva. Pandemija je imala izuzetan negativni učinak i na državni proračun. Međutim, usprkos pojačanim izdacima državnog proračuna te padu proračunskih prihoda, pa i prihoda doprinosa za mirovinsko osiguranje, ni u jednom trenutku nije bila, a neće ni biti upitna redovita isplata mirovina, kao ni druga prava iz mirovinskog osiguranja, pa tako ni redovno usklađivanje mirovina”, kazao je Marić.

“Činjenica je da su prosječne mirovine niske i da ne osiguravaju neki naročit životni standard umirovljenicima, ali isto tako činjenica je i da su mirovine pojedinačno najveća stavka državnog proračuna. Prema našim podacima, u prošloj godini od doprinosa za mirovinsko osiguranje uprihodovano je ukupno 22,7 milijardi kuna, dok su ukupni rashodi za tu svrhu bili na razini od 42,2 milijarde kuna. To znači da je iz ostalih proračunskih prihoda, prije svega iz poreznih prihoda, trebalo osigurati gotovo 20 milijardi kuna za redovitu isplatu mirovina”, naveo je ministar.

“Eventualno”

“U kontekstu svega spomenutoga i u kontekstu, nažalost, aktualnog ponovnog razbuktavanja epidemije te s tim u vezi neminovnog povećanja izdataka zdravstvenog sustava i izdataka za potpore gospodarstvu, treba promatrati i eventualni COVID dodatak za umirovljenike”, zaključuje šef državnih financija.

Podsjetimo, nakon sastanka s ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, tadašnja predsjednica SUH-a Jasna Petrović izjavila je 25. veljače 2021. za naš portal: “Po našem dubokom uvjerenja COVID dodatka će biti. S njim nitko neće biti zadovoljan, no barem će kompenzirati sramotno usklađivanje mirovina od 0,56 posto.”

Sredinom ožujka je pak savjetnik premijera, Zvonimir Savić, izjavio za N1 da se, kada je riječ o COVID dodatku za umirovljenike, pregovara o iznosu. “Moguće je da te isplate budu već nakon isplata mirovina u travnju, ali je samo stvar finaliziranja. Mislim da smo ih već obradovali ovim što se o tome razgovara”, zaključio je Savić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.