Prati nas

Zdravlje

Protiv lažnih vijesti

Ivermectin nije lijek za COVID-19, ma što vam govorili o tome

I hrvatski promotori Ivermectina pokušali su u ovu sumnjivu priču utopiti znanstvenika Williama Campbella koji je nagrađen Nobelovom nagradom za izoliranje molekule Ivermectina 1978. godine. Štoviše, društvene mreže je nekoliko puta obišao citat koji se lažno pripisivao Campbellu.

Objavljeno

|

Ivermectin nije lijek za COVID-19

Nekoliko naših čitatelja u komentarima na našoj Facebook stranici ustvrdilo je kako se COVID-19 može izliječiti jednostavnom i jeftinom primjenom veterinarskog lijeka Ivermectin. U svojim komentarima čitatelji su nas uputili na objave biologa Srećka Sladoljeva, nekadašnjeg povjerenika Novog sindikata u Imunološkom zavodu.

Naime, upravo je Sladoljev 18. studenog napisao: “Zatrpan sam upitima za čudotvorni Ivermectin. Gdje, kako, pošto. Liječnici ga ne propisuju, a neke apoteke BRUTALNO pljačkaju narod… Nabavite Ivermectin za veterinarsku upotrebu, vidi sliku. Vrećica sadrži pola kilograma 0.2%-tnog Ivermectina. Taj je lijek jednako je dobar i za ljude… Ako koristimo preporučenu PREVENTIVNU dozu od 0,2mg lijeka po kilogramu tjelesne težine, tada osoba od 80 kg dnevno treba uzeti žličicu i pol praha s vodom Ako koristimo kurativnu dozu od 0.5mg po kilogramu, tada treba dnevno uzeti 4 žličice! Neki protokoli liječenja idu čak na 1mg po kilogramu jer nema nuspojava. Ovo navodim KOLIKO JE MALA OPASNOST OD PREDOZIRANJA.”

Podsjetimo, upravo je naš portal među prvima u Hrvatskoj izvijestio još 7. srpnja 2020. godine da australski mediji javljaju kako je popularni i relativno jeftin veterinarski antiparazitik Ivermectin potencijalni lijek za borbu protiv bolesti COVID-19. Riječ je antiparazitiku koji djeluje na veliki broj odraslih i većinu razvojnih stadija nematoda gastrointestinalnog i respiratornog trakta, kao i na neke ektoparazite. Od 80-ih godina koristi se u liječenju kućnih ljubimaca i domaćih životinja, a ponekad i kao antiparazitik u liječenju ljudi.

Uz to smo objavili i da istraživanje provode znanstvenici Monash instituta za biomedicinu. Kao i to da usprkos oduševljenju svjetskih medija, isti ti znanstvenici tvrde da do konačnog utvrđivanja koristi od ovoga lijeka moraju provesti dodatna istraživanja i kliničke studije, za što su u tom trenutku prikupljali sredstva. Naime, do tog trenutka ohrabrujući rezultati postignuti su samo u in vitro pokusima.

Posljednja informacija koju je Sveučilište Monash objavilo na ovu temu je datirana na 17. kolovoza 2021. godine. U priopćenju piše da su istraživanja nastavljena i da voditeljica istraživanja dr. Kylie Wagstaff predano radi kako bi utvrdila konačan odgovor na pitanje pitanje – je li ili nije Ivermectin potencijalni lijek za COVID. Uz to, jasno se navodi da “Ivermectin ne treba koristiti za liječenje bolesti COVID-19 izvan kliničkih studija i bez odgovarajućih etičkih odobrenja.”

Antivakseri pokušali iskoristiti i znanstvenika koji je otkrio Ivermectin

I hrvatski promotori Ivermectina pokušali su u ovu sumnjivu priču utopiti znanstvenika Williama Campbella koji je nagrađen Nobelovom nagradom za izoliranje molekule Ivermectina 1978. godine. Štoviše, društvene mreže je nekoliko puta obišao citat koji se lažno pripisivao Campbellu.

“Krajnje prezirem i poričem izjave koje su mi pripisane na društveni mrežama 8. rujna 2021. godine. Odbacujem i smisao i ton tih izjava te zamjeram njihovo predstavljanje kao izravnog citiranja mene. Objava o kojoj govorim nije bila znanstvena, Ja sam biolog i nemam stručnost u kliničkoj evaluaciji lijekova protiv virusnih infekcija. Dakle, nisam zauzeo stajalište u korist ili protiv efikasnosti Ivermectina protiv bolesti COVID-19”, kazao je Campbell.

Svi mogu provesti istraživanja

U obzir treba uzeti da je više laboratorija u svijetu u isto vrijeme tražilo odgovor na ista pitanja te da do sada nema nikakvih čvrstih dokaza da Ivermectin uspješno liječi COVID, barem ne u dozama koje su sigurne za humanu upotrebu. Upravo suprotno! Kolumbijski znanstvenici predvođeni dr. Eduardom Lopezom Medinom sa Sveučilišta Valle su u recenziranoj medicinskoj publikaciji Journal of American Medical Association objavili da, kada je riječ o blažim simptomima poput temperature i groznice, postoje tek statistički beznačajne razlike među grupama pacijenata koje su primale placebo i koje su primale Ivermectin.

Uz to, postoje i istraživanja koja tvrde da Ivermectin može pomoći kod COVID-a, no u njima su utvrđene brojne metodološke pogreške, nerijetke manipulacije podacima pa čak i da su provođena bez nadzora i dozvola etičkih tijela koja odobravaju pokuse na ljudima o čemu je opširno pisao BBC 6. listopada 2021. godine.

I proizvođač Ivermectina tvrdi: Nije lijek!

Štoviše, da Ivermectinu ne treba pripisivati svojstva liječenja COVID-a tvrdi i jedan od proizvođača ovog lijeka. Farmaceutska kompanija Merck je tako još 4. veljače 2021. godine objavila: “Ne postoje znanstvena utemeljenja iz pretkliničkih studija za potencijalni terapeutski efekt protiv bolesti COVID-19, nema smislenog dokaza o kliničkoj učinkovitosti kod pacijenata, zabrinjava nedostatak sigurnosnih podataka u većini studija.”

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.