Prati nas

Mozaik

Baka-servis

Baka hopsa za unukom dok se ne sruši, otišlo joj je zdravlje do kraja

Dok neki bake i djedovi ne žele ni čuti za čuvanje svoje unučadi i u mirovini se okreću sebi i svojim interesima, drugi uspiju pronaći neku zlatnu sredinu. Treći se opet toliko daju, da će radije pasti s nogu nego roditeljima svojih unuka reći ”Dosta, danas stvarno ne mogu”. Da, ima nas svakakvih i sve je to za ljude, ali nisu rijetki primjeri kad se zbog pretjerivanja bakama i djedovima pogorša zdravlje i onda više nikome nisu od pomoći.

Objavljeno

|

Bake su premorene zbog čuvanja unuka
ilustracija: S. Bura/mj

Kad im djeca podare unuke, mnogi su bake i djedovi još uvijek radno aktivni – nije, dakle, realno očekivati da će bezgranično čuvati unuke.

U prošlosti su žene bile domaćice i gotovo se podrazumijevalo da će brinuti za djecu svoje djece, osobito ako je novopečena obitelj živjela s njima u istom domaćinstvu – to, prisjetimo se, i nije bio rijedak slučaj. Ali tada je još vrijedila i ona stara uzrečica Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna, što je danas, svjedočimo, na klimavim nogama. Uostalom, mladim obiteljima više i ne pada na pamet dijeliti kuhinju s nečijim roditeljima. 

Davanje sebe do iznemoglosti

Mnogi bake i djedovi ipak su i dalje uvjereni da im je dužnost da isključivo oni čuvaju unuke – nisu osvijestili da je to danas teško neizvedivo i dopuštaju si prijeći granicu izdrživog. Daju se upravo do iznemoglosti, o čemu svjedoči i gospođa Dragica, koja nam je povjerila da je krajnje zabrinuta za svoju prijateljicu.

”Imam prijateljicu koja je baka jednoj maloj i slatkoj, ali i jako živahnoj djevojčici. Ta moja prijateljica čista je suprotnost od onih baka o kojima pišete, a koje ne žele imati posla s unucima.”

“Naime, ona radi u smjenama, dakle često i po noći, ali kad treba čuvati unučicu zanemari svaki umor. Iz noćne ona odmah trči čuvati unučicu, a najčešće s njom ide i njezin muž. Koliko je premorena govori i to što prije posla preokrene cijelu kuću, stalno čisti, perucka i sve joj je doma besprijekorno. Dakle, nema predaha po danu ni po noći”, piše nam zabrinuta gospođa Dragica.

Druga baka – flegmatična

Druga baka djevojčice je, napominje, za razliku od njezine prijateljice, u mirovini. “Unatoč tome, oni se nisu obvezali na čuvanje – vole unučicu, ali ne više nego svoju slobodu. Kad se njima prohtije, pokupe se i odu na put, ne pitaju jesu li u idućim danima potrebni za čuvanje unuke”, piše nam.

Kako ističe gospođa Dragica, njezina prijateljica kod kuće za malenu uvijek ima čistu rezervnu odjeću, hranu i igračke, za sve ona brine. “To joj je pretjerivanje već ozbiljno udarilo na zdravlje. Čak me i njezin muž zna nazvati sav očajan, govori mi da ona ne miruje iako bi to morala zbog zdravlja. Ali ona je tvrdoglava i hopsa dok se ne sruši i završi na bolovanju”, riječi su zabrinute prijateljice. 

Kako kaže, voli cijelu tu obitelj, ali ne zna kako im reći da bi bilo bolje da malena ide u vrtić ili da nađu dadilju, jer ih ne želi uvrijediti. “Posebno sam osjetljiva na moju prijateljicu jer stalno oko nekoga trčkara, a zdravlje joj se samo pogoršava”, ističe.

Sagorijevanje ili burnout

Podsjetimo, hrvatske bake učestalo se žale da su premorene te da ih čuvanje unučadi jako veseli, ali i iscrpljuje. U posebno intenzivnim razdobljima bake-čuvalice pokazuju znakove sagorijevanja. Ako ste i vi jedna od baka koje su sagorjele, sigurno ćete se pronaći u jednoj ili više ovih izjava:

  • Imate puno manje energije nego što ste nekad imali.
  • Čini se da vas svaka prehlada ili gripa koja kruži pogađa.
  • Konstantno ste iscrpljeni, čak i nakon spavanja ili odmora.
  • Zanemarujete vlastite potrebe, bilo zato što ste pretrpani obvezama ili vam više nije stalo.
  • Vaš život se vrti oko brige za druge, ali to vam pruža malo zadovoljstva.
  • Imate problema s opuštanjem.
  • Sve više postajete nestrpljivi i razdražljivi prema osobi koju skrbite.
  • Osjećate se bespomoćno i beznadno.

Jedan od najmoćnijih alata za izbjegavanje sindroma sagorijevanja je unaprijed isplaniran raspored. Rad s roditeljima na osmišljavanju rutinskog rasporeda čuvanja djece, omogućuje vam da zadržite kontrolu nad svojim vremenom. Nemojte se previše opterećivati i brinite o djeci u onoj mjeri koja vas neće iscrpiti. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.