Prati nas

Povjerljivo

uređeniji zapad

Ante (57): ‘Pa kako živite? U Francuskoj mi je mirovina 950 eura, plus povlastice’

Nakon što smo objavili priče hrvatskih građana koji su u invalidskoj mirovini, javilo nam se i nekoliko naših čitatelja iz inozemstva. Doznali smo tako kakva je situacija u bogatijim zapadnim zemljama odnosno kolika su primanja ljudi koji su se ranije umirovili zbog teških povreda na radu ili bolesti. O tome nam svjedoči primatelj francuske mirovine Francis Ante, te Pepo koji je mirovinu do ozljede zaradio u Njemačkoj.

Objavljeno

|

Inozemne invalidske mirovine
ilustracija: S. Bura/mj

Naš čitatelj Francis Ante Vujić piše nam iz Francuske. Kad usporedi hrvatske i francuske invalidske mirovine, žao mu je bolesnih umirovljenih Hrvata, jer mu je teško pojmiti kakav je život s tri, četiri puta manjim mirovinama od njegove. Kako je napisao, preostaje mu jedino moliti za njih.

“Ne živim u Hrvatskoj, već u Francuskoj. Bolujem od kroničnog dijabetesa i bolesti jetre. Razbolio sam se s 50 godina, a sada imam 57. U mirovini sam pet godina i ona mi iznosi 950 eura, uz napomenu da su svi lijekovi za moje bolesti besplatni. Dobijem i druge vrste pomoći, kao što su na primjer besplatne vozne karte za autobus i vlak. Po zanimanju sam kuhar pa si mogu još i tu malo zaraditi, koliko mi je izvedivo zbog zdravlja. Baš mi je žao da u Hrvatskoj bolesni žive ovako teško, sretno svim našim bolesnicima. Molim za vas”, piše nam gospodin Ante kojemu je Hrvatska u srcu.

Pepo: Primam 900 eura odštete za povredu na radu

Umirovljenik Pepo piše nam da je doživio tešku i trajnu povredu na radu u Njemačkoj. Za to prima 900 eura odštete. U Njemačkoj je to normalno. O tome kaže: “Evo ja sam u Njemačkoj radio 10 godina. Sama mirovina mi iznosi 150 eura i primam 900 eura odštete za povredu, priznato mi je 70 posto”, otkrio je.

No, vidi gospodin Pepo tu jedan problem. “Nije mi u redu da mi njihovo državno zdravstvo sve to računa pod mirovinom. Naime, zdravstveno u Njemačkoj od mene potražuje je 216 eura mjesečno. To vam znači da od same mirovine ne vidim ni eura, već moram još nadoplatiti 65 eura od one odštete. Čini se nestvarno, ali tako je”, napominje umirovljenik Pepo koji osjeća da je to nepravedno.

Prosječnom hrvatskom umirovljeniku takva se jadikovka u prvi mah čini posve neopravdanom, gotovo suludom, jer gospodinu još uvijek sjeda 835 eura. No, iz perspektive njemačkog bolesnog umirovljenika, kad osvijesti što je odšteta za povredu na radu i čemu služi, a što je mirovina, ne štima logika jedne uređene zemlje.

Ovdje pročitajte i kako žive Hrvati s invalidskim mirovinama, a koliko li je samo naših invalida koji se kupaju u hladnoj vodi!

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.