Prati nas

Vijesti

Energetski dodatak

Umirovljenici u FBiH masovno zatražili europsku pomoć

Najviše prijavljenih za pomoć dolazi iz kategorije kućanstava u kojima su najviše dva člana umirovljenici čija mirovina nije veća od iznosa zajamčene mirovine iz prosinca prošle godine.

Objavljeno

|

Standard penzionera u BiH. Najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Prema novim ažuriranim podacima, općine u Federaciji BiH podnijele su ukupno 152.334 zahtjeva kućanstava i ukupno 301.884 osobe za raspodjelu pomoći EU s ciljem prevladavanja energetske krize, odnosno potpore za kupnju ogrjeva za sezonu grijanja.

Riječ je o službenoj statistici objavljenoj na na internetskoj stranici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH za 9. studeni. Prijave su zatvorene jučer, javlja Faktor.ba.

Najviše prijavljenih za pomoć, njih 106.721, dolazi iz kategorije kućanstava u kojima su najviše dva člana umirovljenici čija mirovina nije veća od iznosa zajamčene mirovine iz prosinca prošle godine. Nadalje, prijavljena su i 26.202 registrirana kućanstva iz kategorije onih u kojima žive djeca koja ostvaruju pravo na dječji doplatak.

Slijedi 19.700 zahtjeva iz kućanstava u kojima žive materijalno neosigurane i radno nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebna sredstva za uzdržavanje, a kojima je u prosincu prošle godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć. Zaprimljeno je i 1.328 prijava iz kućanstava u kojima je tijekom prošle godine jedno ili više maloljetne djece, zbog smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjelo s jednim roditeljem koji je primao minimalnu plaću od 543 KM (277 eura) ili nije ostvarivao oporezive prihode.

Najviše prijava stiglo je iz Zenice, njih 11.083. Slijede Novi Grad Sarajevo (9.453), Tuzla (6.620), Travnik (6.040), Visoko (5.706), Ilidža (5.128) te Mostar (4.653), Lukavac (4.293), Novo Sarajevo (4.194) i Tešanj (4.152).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.