Prati nas

Zdravlje

aktivirajte se

‘Imam 65 godina, ne osjećam se dobro, kako si pomoći?’ Donosimo pet savjeta

”Imam 65 godina, ne osjećam se najbolje, što uvesti u svoj život, a što izbjegavati, da popravim to stanje?”, pitanje je koje je postavila jedna sudionica rasprave na platformi za razmjenu iskustava Quora. Odgovorio joj je čovjek koji je zajedno sa suprugom i u 69. godini života diže utege i općenito kao trener radi na vježbama snage, pa na svom primjeru može potvrditi da sve što navodi – djeluje.

Objavljeno

|

Kako poboljšati psihofizičko zdravlje u trećoj životnoj dobi?
ilustracija: S. Bura/mj

“Pet je ključnih stvari koje u umirovljeničkim danima trebate izbjegavati kako biste održali aktivan način života, jer sjedenje potiče bolesti, demenciju i/ili ranu smrt. Sam gubitak mišićne i koštane mase može uzrokovati padove i često dovodi do gubitka neovisnosti, a to je ono što najmanje želite”, napisao je 69-godišnjak u odgovoru. Njegove savjete prenosimo u nastavku.

Nemojte se prestati kretati. U ovoj životnoj dobi, najgore što možete učiniti je potpuno se prepustiti kauču. Neka vam šetnja bude dnevni minimum – ona vam srce održava jakim. Ali također nastavite s funkcionalnim treninzima snage kako biste očuvali mobilnost i ravnotežu.

Ne dopustite da vas bol spriječi u aktivnostima. Normalno je da u šezdesetima počnete osjećati ukočene zglobove i bolove. No to nikako nije razlog za potpuno ograničavanje aktivnosti. Postoje i lagane vježbe – izvodite ih i krećite se u okviru svojih granica kako biste zadržali fleksibilnost i domet.

Niti na jedan dan ne zanemarujte prehranu. Kako smo stariji, postaje sve teže oporaviti se od prehrambenih deficita. Hranite se cjelovitom, protuupalnom hranom punom antioksidansa. Prehranom podržite zdravlje kostiju, mozga, srca i mišića. Strategija protiv staračkih boljki neka vam budu začini i kuhanje kod kuće, svaki dan.

Nemojte odustati od učenja novih vještina. Učenje novih vještina, kakve god one bile, može vas motivirati da ponovno postanete uspješni na polju svog djelovanja. To vam može samo goditi. Jednako je sa stjecanjem znanja.

Izbjegavajte sve što vam ometa san. Spavanje je ključno, ali krhko u ovoj dobi. Snažno zaštitite svoj cirkadijalni ritam. To je biološki ritam za razdoblje od otprilike 24 sata, a zdravim ga održavamo odlascima na spavanje i ustajanjem u isto vrijeme.  To je ključ za održavanje pristojnog rasporeda spavanja. Nemojte pretjerivati ​​s kasnim obrocima, ekranima ili stresnim mislima koje ometaju kvalitetan san i pogoršavaju upalu. Znam da je teško, ali bez reda nema uspjeha.

I bonus savjet – za vježbanje si pokušajte nabaviti makar i najlaganije utege i naučite kako sigurno raditi s njima te si izradite dnevni plan i raspored za sve navedeno. Kad vam prijeđe u naviku, pismeni plan vam neće trebati.

“Imam 68 godina i živim po ovim pravilima. Budući da se ovoga pridržavam već 13 godina, znam da djeluje”, zaključio je svoj odgovor. A vi, vježbate li redovito? Mami li vas kauč i previše?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.