Prati nas

Zdravlje

Trenirajte mozak

Tri stvari koje morate prestati raditi za zdrav mozak

Dobro je poznato da je za zdrav mozak potrebno najmanje sedam sati sna u mraku, izbjegavanje alkohola i cigareta, stresa i zagađenja te da su općenito poželjni zdrava prehrana, redovita tjelovježba, čitanje i cjeloživotno učenje. No, neuroznanstvenica i mentalna trenerica Emily McDonald iz SAD-a sa svijetom je podijelila koje je tri stvari tijekom rada u struci prestala raditi kako bi svoj mozak održala još zdravijim.

Objavljeno

|

Unaprijedite kvalitetu života zaštiteći svoj mozak. Neuroznanstvenica otkriva ključne korake: izbjegavajte horor filmove i loše vijesti za miran san; birajte glazbu s pozitivnim tekstovima za poticanje pozitivnog razmišljanja; odbacite osudu sebe i drugih za unutarnji mir. Oslobodite se toksičnosti, promijenite način razmišljanja i doživite pozitivne transformacije.
ilustracija: S. Bura/mj

Kvaliteta života će vam se nemjerljivo poboljšati ako u svoj život uvedete određena pravila za zaštitu svog mozga, a koja se zapravo odnose na način razmišljanja. Neuroznanstvenica Emily McDonald je tako otkrila da je prije svega prestala gledati i čitati loše vijesti u medijima, da ne sluša tužne pjesme te je prestala osuđivati ​​sebe i druge. 

1. Ne gledajte horor filmove ili loše vijesti

McDonald napominje da gledanje “užasnih” ili “toksičnih” vijesti u medijima, osobito noću, može povisiti razinu kortizola i poremetiti san. “Kvaliteta sna jedna je od najvažnijih stvari za zdravlje mozga”, rekla je i dodala: “Otrovna televizija samo normalizira otrovno ponašanje, koje se ugrađuje u vaš mozak i postaje vaš način razmišljanja.”

Otkrila je da “ni ona ne gleda vijesti” i da umjesto toga informacije dobiva “drugdje”. Razmislite malo, hoćete li ljepše spavati nakon reportaže s nekog lijepog putovanja, ili nakon horor-filma.

2. Ne slušajte i ne pjevušite tekstove koje ne želite ugraditi u svoj život

“Slušanje glazbe aktivira neuronske mreže u mozgu na način da se one mijenjaju kroz rast i reorganizaciju te pospješuje sposobnost mozga za ponovno povezivanje mreže, takozvano ožičenje”, napominje znanstvenica. “Riječi pjesme koje pjevate dok slušate glazbu zapravo se u vaš mozak ugrađuju i više nego kad ih samo izgovarate – pogotovo zato što glazba često veže i emocije.”

Međutim, postoje i istraživanja koja pokazuju da tužna glazba može biti korisna za obradu emocija, primjerice ako tugujete za nekim, u tom slučaju su vam tužne pjesme kratkoročno korisne i slušajte ih slobodno.

3. Ne osuđujte sebe ni druge 

“Jedna od najvažnijih stvari koje sam naučila o mentalnom zdravlju i načinu razmišljanja jest da je ono o čemu osuđujete druge ljude povezano s nečim o čemu osuđujete sami sebe”, otkrila je stručnjakinja.

Ispričala je da ju je to što nije osuđivala druge ljude zbog njihovih mana i nesavršenosti spriječilo da osuđuje svoje. “I dok danas više opraštam sebi i imam više milosti prema sebi, putem otkrivam da se tako ponašam i prema drugim ljudima i puno sam sretnija”, zaključila je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.