Prati nas

Mozaik

Financijska mudrost

Nikada niste uspjeli uštedjeti novac? Ovo su razlozi vašeg neuspjeha

Da je za dobru štednju dovoljna volja, svi bismo već imali debele štedne račune. Koliko ćete uspješno štedjeti ovisi o tome kako planirate, nazivate i strukturirate štednju.

Objavljeno

|

Slika para pred ladanjskom kućom prikazuje miran život, ali financijska stabilnost zahtijeva promjene. Štedite polako, uživajte u rastu štednje i imajte više štednji, poput dugoročne, kratkoročne i projektne. Dajte imena svakoj štednji kako biste znali za što štedite. Financijska sigurnost dolazi iz mudre i temeljite pripreme, ne samo odvajanja novca.
foto: S. Bura/mj

Bez obzira na visinu mirovine ili plaće, štedjeti može biti teško. Iako znamo da je mudro štedjeti, rijetko kada dobijemo savjete kako to činiti i kako se suzdržati od trošenja onoga što smo stavili sa strane. Najčešća pogreška jest da mislimo kako je štednja puko odvajanje novca i njegovo pohranjivanje u banku, ladicu ili čarapu.

To očekivanje da je štedjeti jednostavno i lako put je do neuspjeha jer kvalitetna štednja posljedica je mudre i temeljite pripreme s realnim očekivanjima. Ako imate nekoliko neuspjelih pokušaja štednje iza sebe, vrijeme je da promijeniti način na koji to radite.

Štedite polako i malo

Čak i ako mislite da možete štedjeti 200 eura mjesečno, počnite s 50 eura. Čim sporije štedite, tim će vam ušteđevina duže trajati. Počnite s malim, dokažite sebi da to možete zadržati mjesec ili dva, a zatim vrlo polako povećavajte iznos koji štedite. Štednja ne donosi nikakvu korist ako odmah nestane s vašeg računa, stoga budite umjereni, idite polako i uživajte u stabilnom gomilanju novca na računu.

Uživajte u iznosu koji ste uštedjeli

Svaki mjesec pogledajte stanje. Ako mislite da je bolje ne gledati novac, jer ćete pasti u iskušenje da ga potrošite, griješite. Ako morate skrivati novac od sebe samih, to samo znači da vam se ne može vjerovati. Nagradite sebe kad vidite da vaša štednja stabilno raste. Osjećajte se dobro zbog toga. Da, čak i ako ste svotu koju ste prošlog mjeseca uštedjeli, ovog mjeseca morali potrošiti. Osjećajte se dobro zato što ste je prošlog mjeseca uštedjeli.

Dajte ime štednji

Važno je znati za što štedite. Financijske aplikacije koje su sve popularnije zbog toga traže da štedne račune, riznice ili ladice precizno nazovete. Nije dovoljno reći da je to “štednja” ili “fond za crne dane”. Nedefinirani razlog štednje može postati i kamen spoticanja među partnerima. Neka se vaša štednja zove “nova kuća”, “obnova stana”, “ljetovanje” ili “zdravstveno osiguranje”. Što konkretniji nazovete novac, to ćete lakše znati kada i za što ga trebate potrošiti.

Imajte nekoliko štednji

Financijski savjetnici kažu da bismo strateški trebali imati tri vrste štednje: dugoročnu, kratkoročnu i takozvanu projektnu štednju.

Dugoročna štednja. Svrha dugoročne štednje je održavanje standarda. Ona osigurava ravnotežu potrošnje i prihoda tijekom godina. Kako god to nazvali, uštede poput ove služe za brzo rješavanje velikih hitnih situacija kao što je popravak krova ili neko kvalitetno ulaganje koje se pojavilo “iz vedrog neba” i bilo bi ga šteta propustiti. Trošenje dugoročne štednje obično dolazi uz puno promišljanja. U nju novac ulazi redovno, ali vrlo rijetko izlazi iz nje.

Kratkoročna štednja. Svrha ove štednje je zaštita dugoročne štednje. To je obično manji iznos, a novac brzo ulazi i izlazi iz tih “fondova”. Bez obzira na to koliko dobro planirate i računate, ponekad nešto ne možemo predvidjeti. Zato imate manji ušteđeni iznos kojega ćete potrošiti bez velikog stresa i besanih noći na, primjerice, nove gume za automobil.

Projektna štednja. To su štednje koje se mijenjaju tijekom života i sa promjenom životnih stilova. Projekti mogu biti razni; od kupnje automobila do adaptacije potkrovlja ili, ako radite, neplaćenog godišnjeg odmora koji će vam trebati. Takvim fondovima je lako dati ime, a i znate precizan iznos koji morate uštedjeti za svaki projekt. Ako nešto pođe po zlu, projektne štednje gotovo uvijek promijene svrhu i ime. Dobro je da imate i tu mogućnost.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.