Prati nas

Povjerljivo

Nepravda

Braniteljica Ana: ‘Imam 47 godina staža i tešku sramotu od mirovine’

Kako je moguće da osoba s 47 godina staža nema zavidnu mirovinu? Pita zdrav razum još jedno pitanje: kako je moguće da je netko s tolikim stažem uopće penaliziran? I još gore, zašto je penaliziran doživotno, čak i nakon što ispuni sve uvjete za punu, pošteno zarađenu mirovinu?

Objavljeno

|

Ana, unatoč dugogodišnjem radu, prima samo 540 eura mirovine zbog nedostatka godina starosti. Razotkriva nelogičnosti u sustavu obračuna mirovina, ističući da se ne isplati dugogodišnje raditi, a poruka je da oni s manje staža i više uz obitelj bolje prolaze. Čitateljica Ana dijeli svoju nepravednu situaciju i poziva na promjene u sustavu obračuna mirovina.
ilustracija: S. Bura/mj

Pita se sve to i naša čitateljica Ana, koja na svom primjeru objašnjava zašto je i do koje mjere sadašnji način izračuna mirovina nelogičan i za mnoge nepravedan. Ona je, naime, unatoč tome što je mirovinski proračun punila zavidnih 47 godina, zbog odlaska u prijevremenu kažnjena penalizacijom od 20,4 posto. Njezina mirovina iznosi svega 540 eura. Kako i zašto?

“Znam da nas ima puno koji smo nepravedno zakinuti. U prijevremenu mirovinu otišla sam 2018. godine, kada sam za izračun imala 47 godina staža: od toga sam ostvarila 42 godine efektivnog staža i 5 godina na to sam ostvarila kao hrvatska braniteljica. Na žalost, unatoč tolikom stažu kažnjena sam zbog godina”, piše nam umirovljenica Ana.

Rano se zaposlila jer je morala

Njezin grijeh, objašnjava nam, bio je taj što je rano ušla u svijet rada. “Morala sam se rano zaposliti jer je u mojoj obitelji bilo osmero djece. Tako sam navedeni staž ostvarila već s 58 godina života. Radila bih bila još, ali sam imala tešku situaciju kod kuće jer mi se suprug smrtno razbolio. Tako sam te 2018. išla u mirovinu da bih ga njegovala. Na žalost, umro je godinu dana kasnije”, iznosi svoju situaciju ova umirovljenica.

Danas ima 64 godine. “Eto, iako sam imala 47 godina staža, umirovila sam se prije nego što sam ostvarila i drugi uvjet za punu mirovinu, a to su godine starosti – granica je 60 godina, trebale su mi još dvije. Zbog toga sam trajno penalizirana i trenutno primam mirovinu 540 eura. Ni to nije sve”, piše nadalje.

Višestruko zakinuta

“Dakle zakinuta sam višestruko: umanjenje zbog prijevremene unatoč tolikom stažu, plus već pet godina zakinuća za ostvarenje prava na obiteljsku mirovinu po suprugu jer opet nemam godina starosti. Smatram da je sramotan ovakav način obračuna za toliki staž u odnosu na one koji su radili znatno manje”, izrazila je svoje nezadovoljstvo naša umirovljena čitateljica.

“Poruka koju time dobivamo glasi da se ne isplati toliko raditi jer bolje prođu oni koji su radili manje i više bili uz svoju obitelj. Njihova se primanja ne razlikuju puno od mojih. Zato smatram da bi osnovni temelj za obračun ipak trebao biti radni staž jer si tolike godine i izdvajao u mirovinsko, bez obzira na godine starosti”, smatra gospođa Ana.

Oko 210.000 prijevremenih hrvatskih umirovljenika kažnjeno je doživotnom kaznom, i to penalizacijom od najčešće 20,4 posto, a tek od 2019. godine od 18 posto.

Jeste li i vi među njima?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.