Prati nas

Vijesti

Milanović obećao prijenos dijela mirovine umrlog partnera

Između ostalog, obećavaju novi rast minimalne plaće, a kad je riječ o socijalnoj skrbi, proširenje mjere energetske naknade (vaučera) na širi krug korisnika, osobito umirovljenika s najnižim mirovinama.

Objavljeno

|

foto: Zoran Milanovic @ Facebook

Koalicija “Hrvatska raste”, okupljena oko SDP-a, objavila je jučer (12. listopada) svoj izborni program na internetskoj stranici www.hrvatskaraste.org a program je podijeljen u osam tematskih cjelina, u kojima koalicija navodi postignuća vlade u odlasku i ono što namjerava učiniti u iduće četiri godine. Iz programa izdvajamo dio koji izravno dotiču mirovina i umirovljenika.

Između ostalog, obećavaju novi rast minimalne plaće, a kad je riječ o socijalnoj skrbi, proširenje mjere energetske naknade (vaučera) na širi krug korisnika, osobito umirovljenika s najnižim mirovinama.

Tvrde kako su u mandatu na izmaku usklađivanjem mirovine povećali za ukupno 4,7 posto, a za idući mandat najavljuju nastavak usklađivanja, mogućnost prijenosa dijela mirovine umrlog partnera i povećanje mirovina ukidanjem doprinosa za zdravstvo u iznosu od 3 posto.

Omogućit će, najavljuju, socijalne mirovine za one koji nakon 65 godina nisu stekli uvjete za mirovinu te uvesti profesionalnu mirovinu uz mogućnost rada.

Podsjetimo, u srpnju je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio novi model mirovina prema kojem bi, uz svoju, umirovljenik mogao primati i 50-60% mirovine umrlog partnera. Prema sadašnjem modelu, moguće je primati svoju mirovinu ili 70% mirovine preminulog partnera.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.