Prati nas

Vijesti

100.000 kuna: Zbog alimentacije za unuke, ovršeni baka i djed Kišur

Njezina je mirovina 1500 kuna, suprugova 3400 kuna. Iako imaju presudu o zajedničkim susretima s unucima, ne viđaju ih. Jer ne žele djeci priuštiti stres koji bi doživjeli da ih se pod policijskom pratnjom silom dovodi na susrete s bakom i djedom.

Objavljeno

|

Zbog alimentacije za troje unuka Slavica (69) i Josip Kišur (80) iz Sesveta ovršeni su prošli mjesec za sto tisuća kuna. Dug od 68.700 kuna za uzdržavanje troje unučadi narastao je od 2013. s kamatama i troškovima 30-ak tisuća kuna. Slučaj je jedinstven jer njihov sin nije otišao od svoje djece i zanemario brigu o njima, već je poginuo, javlja Večernji list.

Baka i djed tvrde da su im unuci ostvarili obiteljsku mirovinu po pokojnom ocu i dječji doplatak. Njezina je mirovina 1500 kuna, suprugova 3400 kuna. Iako imaju presudu o zajedničkim susretima s unucima, ne viđaju ih. Jer ne žele djeci priuštiti stres koji bi doživjeli da ih se pod policijskom pratnjom silom dovodi na susrete s bakom i djedom.

Dok im je sin bio živ, sa suprugom i troje male djece živio je u istom dvorištu. Dvoje djece imalo je 18 mjeseci, a jedno tri godine kad im je otac 2007. poginuo u prometnoj nesreći. Snaha je nakon 13 dana odselila svojima i zabranila svekrvi i svekru viđanje unučadi, piše Večernji. Baka i djed zatražili su i sudski dobili odluku o viđanju, nakon čega je snaha djecu jedno vrijeme dovodila. Kad je prestala, a oni zatražili da se susreti nastave, zatražila je uzdržavanje. Obveza bake i djeda umjesto roditelja koji ne uzdržava svoje dijete uvedena je u Obiteljski zakon 2003., a propisana je i postojećim Obiteljskim zakonom iz 2015.

Sindikatu umirovljenika javlja se sve veći broj starijih osoba, žaleći se na presude kojima su dužni uzdržavati unučad, a i sami teško preživljavaju uz male mirovine.

Jasna A. Petrović (foto: Sandro Bura)

“Takav je model moguć sam u nekim američkim državama, ali ne u europskim zemljama jer nije u duhu socijalne države”, kaže Jasna Petrović, čelnica Sindikata, ističući kako države jamče uzdržavanje u takvim slučajevima. “I Hrvatska ima Zakon o privremenom uzdržavanju, a on predviđa da, u slučaju kad roditelj koji ne živi s djetetom ne pridonosi njegovu uzdržavanju, to čini država, te naknadno utjeruje sudski taj novac od obveznika uzdržavanja. Država isplaćuje najdulje tri godine, i to samo pola iznosa od zakonski propisane alimentacije. Prije desetak dana propala je inicijativa Živog zida i SNAGA-e da uzdržavanje od države bude u 100-postotnu iznosu. Štoviše, Hrvatska je, unatoč činjenici da 20 posto djece raste u siromaštvu, za 2018. i 2019. smanjila iznos za ovu svrhu s 21,8 milijuna kuna na 18 milijuna. Odlučili su valjda jače pritisnuti bake i djedove, populaciju koja po primanjima također spada u najugroženije.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.