Prati nas

Zdravlje

Umirite um, snizite tlak i opustite tijelo jednostavnim disanjem

O disanju najčešće ne razmišljamo već ga uzimamo zdravo za gotovo. No pravilno disanje ključno je za sveukupno zdravlje i dobro osjećanje. Također, vježbe disanja mogu nam pomoći smiriti uznemireni um i riješiti se nagomilanog stresa i to za samo desetak minuta.

Objavljeno

|

Kako popraviti raspoloženje?
foto: BigStock

Svima nam se tu i tamo dogodi da se tijekom nekog naročio teškog dana osjećamo kao da ćemo puknuti. No, uzeti si trenutak vremena i samo se udredotočiti na disanje može biti nevjerojatno korisno za mentalno zdravlje, kako kratko ročno tako i dugoročno, piše Independent. Jednostavna tehnika kojom se pomoću disanja smiruje um nije samo korisna za zdravlje već i već ju je i vrlo lako naučiti. Metodu “dosljednog disanja” osmislio je Stephen Elliott, znanstvenik i autor uspješnice “Nova znanost disanja2.

Elliott je u Kini, Kašmiru i Indiji proučavao različite oblike joge te tako dobio ideju za “dosljedno disanje2. Ta tehnika znači postati svjestan procesa udisanja i izdisanja te disati brzinom od otprilike pet puta u minuti. Iako se ovaj koncept na prvu ne čini toliko revolucionarnim, Elliott ujerava da upravo ova jednostavna vježba može imati pozitivan učinak na sveukupnu dobrobit. “Ključno je shvatiti da ako ne dišemo dobro, ne možemo se dobro ni osjećati – ni mentalno, ni fizički”, rekao je Elliott. “Većina pozitivnih efekata proizlazi iz poboljšane cirkulacije i prokrvljenosti  mozga.”

Patricia Gerbarg i Richard Brown, bračni par, oboje psihijatri iz New Yorka, uvrstili su “dosljedno disanje2 u svoje radionice kako bi klijentima pomogli postići mir i naći utjehu. “Željeli smo neki brz program koji će ljudima pomoći u relativno kratkom vremenu. Ako se ta 10-minutna vježba redovito ponavlja, pozitivni učinci mogu biti i dugoročni.”

Sjajna stvar kod “dosljednog disanja” je to što se može prakticirati bilo kad i bilo gdje: u vašem domu, u uredu, u šetnji parkom. Duboko i lagano disanje donosi razne pozitivne učinke – snižava krvni tlak te vas rješava napetosti u tijelu. Čak i Američki institut za stres savjetuje duboko abdominalno disanje 20 do 30 minuta kako bi se riješili tjeskobe i stresa. “Duboko disanje poboljšava opskrbljenost mozga kisikom i stimulira parasimpatički živčani sistem što rezultira osjećajem smirenosti. Različite tehnike disanja pomažu vam da se doista povežete s vašim tijelom. To je ujedno i način da odagnate brige i smirite um.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.