Prati nas

Zdravlje

Pitanja i odgovori

Je li curenje nosa ono što razlikuje prehladu i koronavirus? Ne baš!

Neki izvori navode curenje nosa kao simptom zaraze koronavirusom, dok ga drugi niti ne spominju. Treći ga pak naglašavaju kao simptom koji razlikuje prehladu od koronavirusa. Komu vjerovati?

Objavljeno

|

foto: Pete Linforth/Pixabay/Egor Mojca JJ/Pixabay

Dilema iz naslova ovih dana zbunjuje mnoge građane. U nekim jednostavnim tablicama na društvenim mrežama upravo se curenje nosa navodi kao razlikovni simptom. Tako bi oni kojima curi nos bili prehlađeni, dok oni kojima nos ne curi, ali imaju neke druge simptome, trebaju posumnjati na koronavirus. Što je je istina?

I Vlada RH na svojim stranicama navodi da koronavirus izaziva blage simptome slične gripi, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora. Ali ipak, navodi i da je curenje nosa jedan od rjeđih simptoma. No šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za javnu televiziju kaže: “Kod koronavirusne infekcije najprije se javljaju respiratorni simptomi, curenje iz nosa, kašalj, kihanje itd. Obična prehlada je jako slična koronavirusu.” Upravo su na tu izjavu reagirali i naši čitatelji koji pitaju: “Što je, dovraga, s tim curenjem nosa?”

Stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukratko kažu: “Simptomi su vrućica, kašalj i otežano disanje.” Na temelju podataka o inkubaciji MERS virusa, SZO procjenjuje da se simptomi pojavljuju 2-14 dana nakon infekcije.

Ipak, u rubrici “Pitanja i odgovori”, SZO piše: “Najčešći simptomi COVID-19 su vrućica, umor i suhi kašalj. Neki pacijenti imaju bolove, začepljenje nosa, curenje nosa, bolno grlo i proljev. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postepeni. Neki inficirani ne pokazuju simptome i ne osjećaju se loše.

Nadalje, Međunarodna misija SZO-a donijela je podatke iz Kine prema kojima je među gotovo 56 tisuća laboratorijski potvrđenih slučajeva, svaki peti (4,8%) imao začepljeni nos.

Pogledamo li stranice Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pronaći ćemo podatak da su simptomi COVID-19 infekcije kod djece i odraslih slične pa se navodi: “Djeca kod koje je potvrđen COVID-19 imaju blage simptome. Prijavljeni simptomi su nalik prehladi kao što su vrućica, curenje nosa i kašalj.”

I najveća svjetska tražilica, Google, u kriznim situacijama izravno nudi podatke o ugrozi. Tako, ako u tražilicu upišete COVID-19, Google će vam uz rezultate pretrage ponuditi i instant-sažetak napravljen prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U njemu piše: “Simptomi koje zaraženi mogu iskusiti su curenje nosa, bolno grlo, kašalj, vrućica i (u težim slučajevima) teškoće s disanjem.”

Iz svega možemo zaključiti da curenje nosa nije primarni i najčešći simptom zaraze COVID-19. No ne može biti ni isključujući faktor, jer se pojavljuje u manjem broju slučajeva kod bolesnika zahvaćenih ovom pandemijom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.