Prati nas

Zdravlje

Pitanja i odgovori

Je li curenje nosa ono što razlikuje prehladu i koronavirus? Ne baš!

Neki izvori navode curenje nosa kao simptom zaraze koronavirusom, dok ga drugi niti ne spominju. Treći ga pak naglašavaju kao simptom koji razlikuje prehladu od koronavirusa. Komu vjerovati?

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Pete Linforth/Pixabay/Egor Mojca JJ/Pixabay

Dilema iz naslova ovih dana zbunjuje mnoge građane. U nekim jednostavnim tablicama na društvenim mrežama upravo se curenje nosa navodi kao razlikovni simptom. Tako bi oni kojima curi nos bili prehlađeni, dok oni kojima nos ne curi, ali imaju neke druge simptome, trebaju posumnjati na koronavirus. Što je je istina?

I Vlada RH na svojim stranicama navodi da koronavirus izaziva blage simptome slične gripi, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora. Ali ipak, navodi i da je curenje nosa jedan od rjeđih simptoma. No šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za javnu televiziju kaže: “Kod koronavirusne infekcije najprije se javljaju respiratorni simptomi, curenje iz nosa, kašalj, kihanje itd. Obična prehlada je jako slična koronavirusu.” Upravo su na tu izjavu reagirali i naši čitatelji koji pitaju: “Što je, dovraga, s tim curenjem nosa?”


Stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukratko kažu: “Simptomi su vrućica, kašalj i otežano disanje.” Na temelju podataka o inkubaciji MERS virusa, SZO procjenjuje da se simptomi pojavljuju 2-14 dana nakon infekcije.

Ipak, u rubrici “Pitanja i odgovori”, SZO piše: “Najčešći simptomi COVID-19 su vrućica, umor i suhi kašalj. Neki pacijenti imaju bolove, začepljenje nosa, curenje nosa, bolno grlo i proljev. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postepeni. Neki inficirani ne pokazuju simptome i ne osjećaju se loše.

Nadalje, Međunarodna misija SZO-a donijela je podatke iz Kine prema kojima je među gotovo 56 tisuća laboratorijski potvrđenih slučajeva, svaki peti (4,8%) imao začepljeni nos.

Pogledamo li stranice Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pronaći ćemo podatak da su simptomi COVID-19 infekcije kod djece i odraslih slične pa se navodi: “Djeca kod koje je potvrđen COVID-19 imaju blage simptome. Prijavljeni simptomi su nalik prehladi kao što su vrućica, curenje nosa i kašalj.”

I najveća svjetska tražilica, Google, u kriznim situacijama izravno nudi podatke o ugrozi. Tako, ako u tražilicu upišete COVID-19, Google će vam uz rezultate pretrage ponuditi i instant-sažetak napravljen prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U njemu piše: “Simptomi koje zaraženi mogu iskusiti su curenje nosa, bolno grlo, kašalj, vrućica i (u težim slučajevima) teškoće s disanjem.”

Iz svega možemo zaključiti da curenje nosa nije primarni i najčešći simptom zaraze COVID-19. No ne može biti ni isključujući faktor, jer se pojavljuje u manjem broju slučajeva kod bolesnika zahvaćenih ovom pandemijom.

.

Zdravlje

Tajna dugog života? Puno ružmarina i vođenja ljubavi

Znanstvenici su otkrili da stanovnici Acciarolija imaju i izvrsnu cirkulaciju, posve neobično za njihovu dob. Naime, cirkulacija kod tih stogodišnjaka funkcionira jedna dobro kao kod Amerikanaca u dvadesetim i tridesetim godinama.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Svaki deseti stanovnik Acciarolija, malog mjestanca na jugu Italije, ima više od stotinu godina. Ovaj gradić, stotinjak kilometara udaljen od Napulja, ima tek 700 stanovnika, no to je malo mjesto zbog neobično dugovječnog stanovništva, bilo tema istraživanja Sveučilišta Sapineza iz Rima i Sveučilišta San Diego iz Kalifornije, piše Portal Big Think.

Znanstvenici su otkrili da Acciaroljani imaju i izvrsnu cirkulaciju, posve neobično za njihovu dob. Naime, cirkulacija kod tih stogodišnjaka funkcionira jedna dobro kao kod Amerikanaca u dvadesetim i tridesetim godinama. Pa u čemu je tajna?


Znanstvenici smatraju da je u pitanju vrlo niska razina adrenomedulina, hormona koji širi krvne žile. Taj se hormon s vremenom gomila i u prevelikoj količini ima suprotan učinak i sužava krvne žile. No ne i kod stanovnika Acciarolija jer njihove razine adrenomedulina ostaju niske čak i u poznoj dobi što ima pozitivan učinak na cirkulaciju, čak i onu kapilarnu.

Zašto imaju tako nisku razinu tog hormona, povezano je s više faktora. Kao prvo, oni jednu samo hranu iz svojeg vlastitog okoliša: ribu, zeca, piletinu. Također, jedu voće i povrće iz vlastitog uzgoja te ouno maslinovog ulja. Sve to čini ono što je poznato pod nazivom “mediteranska prehrana” koja je poznata kao jedna od najzdravijih na svijetu.

No ima još nešto. Ovi ljudi konzumiraju mnogo ružmarina. “Kad smo testirali ružmarin, u njemu smo pronašli desetke različitih spojeva”, kaže kardiolog sa Sveučilišta San Diego, doktor Alan Maisel. “Brojne studije su pokazale da kiseline iz ružmarina pomažu funkciji mozga pa i to doprinosi dugovječnosti onih koji ga redovito konzumiraju.”

Ipak, da pitate same stanovnike Acciarolija u čemu leži tajna njihovog dugog i zadovoljnog života, kazat će vam: “Seks! I to puno seksa!”

“Možda je dugovječnost doista povezana i s time. Tu je možda i dobar zrak te tzv. joie de vivre“, kaže doktor Maisel.

S time se slažu i znanstvenici sa Sveučilišta Wilkes iz Pennsylvanije koji su otkrili da osobe koje imaju česte seksualne odnose, imaju i višu razinu antitijela koja štiti od raznih zaraza. Osim toga, redovit seks snižava i krvni tlak što je jako bitno za zdravo srce.

“Jedna studija o seksualnim odnosima (ne masturbaciji, već odnosima) doista je pokazala da redoviti odnosi bitno utječu na snižavanje sistoličkog krvnog tlaka”, kazao je doktor Joseph J. Pinzone.

“Daljnja istraživanja trebala bi razotkriti još neke tajne dugog i zadovoljnog života te nam pomoći poboljšati klinički njegu starijih osoba”, kaže doktor Salvatore DiSomma sa Sveučilišta Roma.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP