Prati nas

Zdravlje

Pitanja i odgovori

Je li curenje nosa ono što razlikuje prehladu i koronavirus? Ne baš!

Neki izvori navode curenje nosa kao simptom zaraze koronavirusom, dok ga drugi niti ne spominju. Treći ga pak naglašavaju kao simptom koji razlikuje prehladu od koronavirusa. Komu vjerovati?

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: Pete Linforth/Pixabay/Egor Mojca JJ/Pixabay

Dilema iz naslova ovih dana zbunjuje mnoge građane. U nekim jednostavnim tablicama na društvenim mrežama upravo se curenje nosa navodi kao razlikovni simptom. Tako bi oni kojima curi nos bili prehlađeni, dok oni kojima nos ne curi, ali imaju neke druge simptome, trebaju posumnjati na koronavirus. Što je je istina?

I Vlada RH na svojim stranicama navodi da koronavirus izaziva blage simptome slične gripi, poput povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora. Ali ipak, navodi i da je curenje nosa jedan od rjeđih simptoma. No šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za javnu televiziju kaže: “Kod koronavirusne infekcije najprije se javljaju respiratorni simptomi, curenje iz nosa, kašalj, kihanje itd. Obična prehlada je jako slična koronavirusu.” Upravo su na tu izjavu reagirali i naši čitatelji koji pitaju: “Što je, dovraga, s tim curenjem nosa?”


Stranice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ukratko kažu: “Simptomi su vrućica, kašalj i otežano disanje.” Na temelju podataka o inkubaciji MERS virusa, SZO procjenjuje da se simptomi pojavljuju 2-14 dana nakon infekcije.

Ipak, u rubrici “Pitanja i odgovori”, SZO piše: “Najčešći simptomi COVID-19 su vrućica, umor i suhi kašalj. Neki pacijenti imaju bolove, začepljenje nosa, curenje nosa, bolno grlo i proljev. Ovi simptomi su obično blagi i počinju postepeni. Neki inficirani ne pokazuju simptome i ne osjećaju se loše.

Nadalje, Međunarodna misija SZO-a donijela je podatke iz Kine prema kojima je među gotovo 56 tisuća laboratorijski potvrđenih slučajeva, svaki peti (4,8%) imao začepljeni nos.

Pogledamo li stranice Američkog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pronaći ćemo podatak da su simptomi COVID-19 infekcije kod djece i odraslih slične pa se navodi: “Djeca kod koje je potvrđen COVID-19 imaju blage simptome. Prijavljeni simptomi su nalik prehladi kao što su vrućica, curenje nosa i kašalj.”

I najveća svjetska tražilica, Google, u kriznim situacijama izravno nudi podatke o ugrozi. Tako, ako u tražilicu upišete COVID-19, Google će vam uz rezultate pretrage ponuditi i instant-sažetak napravljen prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U njemu piše: “Simptomi koje zaraženi mogu iskusiti su curenje nosa, bolno grlo, kašalj, vrućica i (u težim slučajevima) teškoće s disanjem.”

Iz svega možemo zaključiti da curenje nosa nije primarni i najčešći simptom zaraze COVID-19. No ne može biti ni isključujući faktor, jer se pojavljuje u manjem broju slučajeva kod bolesnika zahvaćenih ovom pandemijom.

.

Zdravlje

Koronastatistike: Kolike su šanse za preživljavanje na respiratoru?

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Imamo 5 ljudi između 35 – 45 godina na respiratoru, teško su bolesni. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima. Zar ne možemo sada u komforu svog doma, sa svim onim što imamo, izdržati jedno vrijeme?” izjavila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Frab Mihaljević” Alemka Markotić.

“Bolesnici na respiratorima su ovisni o aparatima, njihov život, nažalost, ovisi o koncu, ovisi o njihovom imunološkom sustavu, o kondiciji, o različitim bolestima, puno je veći rizik da ti bolesnici završe loše, naročito oni koji imaju neke kronične bolesti ili su pretili imaju šećer, visoki tlak”, objasnila je Markotić sinoć na HRT-u.


Većina pacijenata koji završe na respiratorima, javlja istovremeno NPR, neće preživjeti. A mnogi koji će živjeti, ne mogu se skinuti s aparata za disanje. Pokazuje to nekoliko manjih istraživanja provednih u Sjedinjenim Državama, Kini i Europi.

“Jako brine podatak da puno pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ne izađe iz bolnice”, kazala je za NPR Tiffany Osborn, specijalistica za intenzivnu njegu sa Sveučilišta Washington. To potvrđuje i Negin Hajizadeh, specijalist pulmološke intenzivne njege: “Imali smo nekoliko pacijenta u Northwell bolnicama koje smo skinuli s respiratora, ali većinu ne možemo skinuti.”

Najveće istraživanje o mortalititu pacijenata zaraženih koronavirusom spojenih na respiratore dolazi iz ustanove “Intensive Care National Audit & Research Centre” u Londonu. Ono pokazuje da je od 98 pacijenta na respiratoru samo 33 otpušteno živo. Brojke koje dolaze iz kineskog Wuhana još su gore; samo su tri od 22 osobe na respiratoru preživjele. Analiza iz Washingtona pokazuje da je od 18 pacijenata koji su stavljeni na respirator, njih devet preživjelo, no samo ih šestero može samostalno disati.

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje. “Ne znamo od kakve će pomoći biti respiratori”, kaže Osborn. “Oni mogu pomoći da kratkotrajno pacijenta održimo na životu, nismo sigurno da je to moguće na dugo vrijeme.”

Podsjetimo, i Alemka Markotić je ispravila svoja očekivanja o trajanju mehaničke ventilacije pacijenata koji boluju od COVID-19. Ranije je tvrdila da će ona trajati od 7 do 10 dana, no stečeno iskustvo pokazuje drugačije. “Dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Hrvatska je s jučerašnjim danom imala 35 pacijenata spojenih na respiratore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP