Prati nas

Vijesti

Greške su moguće

Markotić objasnila kako je došlo do pogrešnog informiranja o smrti 46-godišnjaka. Imamo i novu žrtvu

Da smo imali sve informacije, liječili bismo ga isto, jedino bismo mi očekivali da možda ishod neće biti povoljan.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HINA/Youtube)

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 61 slučaj novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba u KBC-u Split preminula, izvijestila je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite dr. Maja Bujević-Grba. U novozaražene su pripisani i štićenici staračkog doma iz Splita, a koji je sinoć evakuiran. Ukupan broj zaraženih popeo se 1.343.

Tko je 19. žrtva u Hrvatskoj?

U Splitu je preminula starija ženska osoba koja je u sustav ušla kroz rutinsku intervenciju Hitne medicinske pomoći. Naime, od ranije im je bila poznata kao pacijentica koja je imala kardiorespiratorne probleme pa se prvotno nije posumnjalo na COVID-19. Tek se prilikom bolničkog zbrinjavanja, koje je trebalo biti rutinsko, otkrila infekcija. To zorno ilustrira koliko su ovoj ugrozi izloženi medicinski radnici, a posebno “hitnjaci”, kazala je Bujević-Grba.

Doznali smo da je još jedna osoba ozdravila pa ih je ukupno 179. Na respiratoru je u ovom trenutku 36 osoba, jedna više nego jučer. 789 zaraženih je na kućnom liječenju.

Slučaj preminulog 46-godišnjaka

Dr. Alemka Markotić se osvrnula na pogrešnu informaciju koju je jučer izdala o osobi koja je preminula u Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”. Naime, iako je objavila javnosti da je 46-godišnjak bio bez značajnih kroničnih bolesti, ispostavilo se da se radilo o nepokretnoj osobi, pretiloj i s visokim tlakom.

“Dva puta su me prije konferencije za medije informirali o situaciji bolesnika i tada nije postojala informacija o pridruženim kroničnim bolestima. Stigao je bez svijesti, na respiratoru, a u dokumentaciji koja je s njim stigla iz Zaboka nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim dijagnozama, već samo o akutnim stanjima.” Nakon uvida u karton, koji je jutros stigao u Zagreb, ustanovljene su ostale dijagnoze i stanja pa Markotić zaključuje da je liječenje koje je bilo pruženo preminulom bilo sukladno svim pravilima struke.

Na pitanje o ozbiljnosti propusta nedostavljanja kompletne dokumentacije Markotić je odgovorila: “To su akutne situacije, sustav je po pritiskom, a kolege iz Zaboka su navele vrlo korektno sve akutne bolesti koje su bile relevantne za liječenje i praćenje bolesnika. Da smo imali sve informacije, liječili bismo ga isto, jedino bismo očekivali da možda ishod neće biti povoljan.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.