Prati nas

Vrt

Kratko i jasno

Izbjegnite najčešće pogreške u uzgoju rajčica i uživajte u obilju plodova

Iako se uzgoj rajčica čini vrlo jednostavnim, riječ je o povrtnoj kulturi sklonoj bolestima, a koje mogu uništiti cijelu biljku i prije prve berbe. U nastavku ćemo pobrojati najčešće greške koje valja izbjegavati kako bi rajčice ostale zdrave i u dobroj kondiciji. Kliknete li na poveznice u tekstu, saznat ćete i dodatne informacije o uzgoju rajčica.

Objavljeno

|

Savjeti za uzgoj rajčica
ilustracija: S. Bura/mj

Većina presadnica rajčica već je nakon čeličenja pronašla mjesto na gredici pa sad upija prve solidne zrake sunca i razvija zelenu masu koja će ubrzo omogućiti stvaranje cvjetova.

No za one koji su poklonici sve popularnije sjetve rajčice na otvoreno, pravo je vrijeme za sjetvu, budući da je minula opasnost od kasnih mrazova. Dakako, rajčice sijane na otvoreno kasnije će doći u rod, no domaći vrtlarili koji prakticiraju ovu metodu kunu se u rodnost i tvrde da ovako uzgojene biljke daju jednako ploda kao one što su izašle iz staklenika ili kućnih klijališta.

Za rajčice je temeljno pravilo da vole toplinu i stabilnu vlažnost tla ili supstrata, dok pretjerano zadržavanje vode može izazvati truljenje korijena, ali i razvoj bolesti. Osim toga, fluktuirajuće razine vlage mogu uzrokovati probleme s plodom, poput pucanja ploda ili vršne truleži. Ako biljke uzgajate u posudama, imajte na umu da ograničena količina supstrata može akumulirati ograničenu količinu vode pa će ih trebati zalijevati svakodnevno za ljetnih vrućina.

Oglas

Kako smo već nekoliko puta istaknuli, rajčice su gladne biljke i treba ih redovito prihranjivati, različito u svakoj fazi razvoja. Neki vrtlari čine to jednom mjesečno, no za intenzivan rast i berbu, prihranjivati se može i na tjednoj bazi.

Izgladnjivanje rajčice može rezultirati i potpunim izostankom uroda, dok prekomjerna gnojidba također može uzrokovati probleme pa je važno prvo pročitati upute na pakiranju specijaliziranog gnojiva koje ćete primjenjivati.

Kidanje zaperaka je uglavnom nužna mjera bez koje će urod biti slabiji, a plodovi manji. Naime, kidanje postranih izbojaka pomoći će biljci da usmjeri energiju na cvatnju i plodonošenje. Uz to, kidanje zaperaka omogućuje bolje cirkuliranje zraka oko biljaka, što je dobro u izbjegavanju gljivičnih bolesti. Ne zaboravite da otkinute zaperke možete lako ožiliti i od njih napraviti nove sadnice rajčice.

Visoke rajčice trebaju čvrsti kolac ili drugu snažnu potporu poput bambusa. Bez osiguranog oslonca mogu pasti i slomiti se. Iskusni vrtlari glavnu stabljiku, takozvanu provodnicu, vežu uz potporanj, dok ostatak biljke ne treba fiksiranje. I niske “grmolike” rajčice mogu imati koristi od potpornja.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.