Prati nas

Novo vrijeme

Udruga Hoću stranicu 20. kolovoza sklopila je s Ministarstvom kulture ugovor o financiranju projekta “Novo vrijeme – povećanje kvalitete izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti društvene skupine u zajednici”.
Ciljana skupina obuhvaćena projektom su novinari, koji su jedni od ključnih aktera u oblikovanju društvene svijesti građana te svojim radom značajno utječu na senzibiliziranje javnosti o problematici ranjivih skupina. Projektne aktivnosti uključuju edukacije za novinare kroz četiri radionice i produkciju 420 premijernih emisija, od toga 400 na portalu MojeVrijeme.hr, a 20 u programu Radio mreže.
Ukupna vrijednost projekta je 922.325,80 kuna, a sufinancira ga Europska unija kroz Europski socijalni fond u iznosu od 783.979,48 kuna. Projekt se provodi od 20. kolovoza 2020. do 20. kolovoza 2022. godine. Za više informacija pošaljite nam poruku na info@hocustranicu.hr. Dodatne informacije o EU fondovima i natječajima možete pronaći na stranici https://strukturnifondovi.hr.

Slavenka Drakulić (foto: Roko Crnić/Fraktura)

Slavenka Drakulić:
Starost je zarazna i smrtonosna bolest, baš kao i život sam

Slavenka Drakulić, među ostalim, kaže kako nas starost sve čeka i kako bismo, i kao društvo i kao pojedinci, trebali pronaći načine da se uspješno nosimo s time. To znači da se starost provede ugodno i sigurno. No, za to, dodaje, trebamo imati empatiju da se novac usmjeri ka tom cilju. No, u korumpiranom, bezobzirnom društvu novac završava negdje drugdje. Pročitajte više.

Duševno zdravlje u doba korone; narcističko negiranje pandemije i usamljenost starijih

screenshot

Marija je jedna od mnogih koja osjeća zdravstvene posljedice COVID-19 epidemije, iako sam virus nikada nije dobila. Ljudi se sve teže nose s neizvjesnošću, stalnim prebrojavanjem novozaraženih, financijskim problemima koje je sve to donijelo. Čeka li nas, doista, nakon ove pandemije koronavirusa još i pandemija psihičkih problema, pitali smo doktora Miru Jakovljevića s Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Pročitajte više.

Nakon korone i potresa: ‘Samo nam je još ovrha falila!’

“Ona radi u rudniku i život joj nije lak…” Slično jakom ritmu o kojem je Vlada Divljan pjevao krajem 80-ih u hitu “Patuljci”, punom parom tipka se udarnički u računovodstvenim uredima ove, po svemu povijesne, 2020. godine. Jedan takav privatni već drugu generaciju djeluje na administrativnoj crti razdvajanja Dubrave i Sesveta, u naselju Dubec. Navratili smo do seniora Polanšćak saznati kako se korona odrazila na njihovu svakodnevicu, poslovanje firme i što o posljednjim i najavljenim državnim mjerama kažu njihovi klijenti. Pročitajte više.

Vladimir Polanšćak (foto: Vlatka Koren)

Andrija Zelmanović: Ne žalim za mladošću i prošlim vremenima

Andrija Zelmanović (foto: Petra Švarc)

“Sve me boli: kralježnica – to rješava kiropraktičar, za sad neuspješno, a onda i koljeno – to sam operirao, ali…” Kaže mi to Andrija Zelmanović, za prijatelje Zelma, u kišno subotnje prijepodne dok sjedamo na kavu u njegovoj (a i mojoj) gradskoj bazi – malom kafiću s jako finom kavom u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Poznati zagrebački fotograf koji je svoje prve radove napravio za vrijeme “Novog vala”, strastveni biciklist, otac i dvostruki djed, u isto vrijeme je i mangup i pravi fini zagrebački dečko – i dan danas, sa 66 godina. Pročitajte više.

Starost mudrost – što je zaista važno u životu?

Gospodin Dobroslav i prijatelj (foto: Vlatka Koren)

Tog sunčanog utorka i nama se eto posrećilo, pa je gospodin Dobroslav Matić raspoloženo prekinuo čavrljanje u parkiću zbog intervjua na klupici. Trojica drugara složno su uprli prstom u svog “predsjednika” koji neće pobjeći od novinara. Oni su se malo izmakli od objektiva, no ostali dovoljno blizu da na popodnevnom suncu čuju što nam njihov prijatelj ima reći. Dobroslavu su tek 84. I izvrsno se osjeća! Uzvraća tako na kompliment da se “odlično drži za svoje godine”. Nije nam zamjerio na toj čestoj predrasudi. Pročitajte više.

Umirovljenici žive u siromaštvu i strahu od ovrha: ‘Banke i telekomunikacije su svemoćne’

Prema podacima Eurostata, u EU je 18.6 posto osoba starijih od 65 godina u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. U Hrvatska je svaka peta osoba starija od 65 godina, ali ih je čak 33,6 posto (Eurostat 2019.) izloženo tom riziku. U najgorem položaju su starije žene – čak 37,3 posto su siromašne, ističe Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Pročitajte više.

foto: yichuan zhan/Unsplash

Ivan Kuliš: Volim život i kad me ne mazi!

Ivan Kuliš (foto: Petra Švarc)

Nazvala sam ga da čujem kako mu je u novom stanu, u novom kvartu, ma zapravo – kako mu je u novom životu. Jer upravo je to ono što se dogodilo ovom 68-godišnjem Zagrepčaninu i njegovoj supruzi Lengi.

Novi život. Jesu li ga željeli? Nisu! Bili su sasvim zadovoljni svojim mirnim, ugodnim umirovljeničkim životom koji se posljednjih godina odvijao uglavnom na relaciji Mihanovićeva – Svačićev trg – Preradovićeva – Cvjetni trg. Jesu li ga prihvatili? Jesu! I uz puno optimizma i pozitivnih životnih stavova u njemu pronalaze ljepotu. Dan po dan. Pročitajte više.

Mile Mrvalj (foto: Vlatka Koren)

Mile Mrvalj, nekad beskućnik, a danas pomaže drugima:
“Rješenje neće doći od političara iz blindiranih limuzina”

Pokretač i voditelj Udruge Fajter pravi je dokaz da teške životne okolnosti nekad mogu biti itekakav motiv da pokušamo napraviti neki bolji svijet. Dok istovremeno, oni što peku kestene na obroncima Šestina primjerice, ne vide dobro. Nije trebalo puno za dogovor da nam ispriča kako je u stvari sve počelo. Našli smo se “kod konja u 12”, a uz kavu nedaleko Dolca Mile je krenuo o sebi. U stilu one izreke kako ništa u životu nije slučajno. On svoju vidljivost može zahvaliti novinarki Kristini Bokanić. Pročitajte više.

Nestić: Mirovinski sustav je održiv, a mirovine iz drugog stupa nisu niske

Danijel Nestić (foto: privatni album)

Dužina gospodarske krize izazvana panemijom COVID-19 utjecat će i na mirovinski sustav, no on je održiv. Međutim, zbog očekivanog smanjenja zaposlenosti smanjit će se i uplate mirovinskih doprinosa pa će za isplatu mirovina biti potrebno zagrabiti u državni proračun. Pročitajte više.

Na prvoj crti: Jasna Petrović o zabludama i problemima hrvatskih umirovljenika

Jasna Petrović (foto: Vlatka Koren)

Otkako je udruga koju vode osnovana, ne prođe dan a da na mail ili telefon ne stignu brojne pritužbe umirovljenika na neku specifičnu situaciju. Žene u obraćanju potvrđuju da su u trećoj dobi po pitanju mirovine itekako diskriminirane u odnosu na muškarce. Pročitajte više.

Obiteljsko nasilje u vrijeme korone: ‘Doneseš li virus doma, mrtva si!’

foto: Sydney Sims/Unsplash

Izolacija i lockdown, riječi su kojih se užasavaju brojne žrtve obiteljskog nasilja. Mahom, riječ je o ženama koje cijeli život trpe “unutar svoja četiri zida”. No situacija je dodatno eskalirala nakon što su nasilnici i žrtve tijekomproljetnog zatvaranja bili prisiljeni boraviti zajedno. Pročitajte više.

Domovi u doba korone – disciplina, briga i optimizam za kvalitetniji život

Marina Švarc na radnom mjestu

Od samoga početka pandemije bolesti COVID-19, domovi za starije osobe pokazali su se kao jedna od najslabijih karika sustava. Ulaskom virusa među njihove štićenike, na vidjelo su izlazile i još uvijek izlaze mnoge neregularnosti, nezakonite radnje pa čak i čitavi ilegalni domovi za starije. Pročitajte više.

Dragana i Jovanka Demonja (foto: Silvija Novak)

Zaboravljeni bez vode, struje i ceste: ‘Da znam da ću umrijeti, skočila bih kroz prozor’

ilo je maglovito prohladno jesensko jutro kad smo stigli pred zgradu Gradske uprave u Glini gdje nas je dočekala dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić s kojom smo dogovorili da nas povede u jednu od svojih uobičajenih tura po okolnim selima.

Naime, tamošnji uglavnom stariji i siromašni stanovnici, u teškim uvjetima, životare zaboravljeni od svih, a Branka je njihov dobri duh i zapravo jedina uz Crveni križ koja ih posjećuje i pomaže riješiti probleme koji se u današnje vrijeme čine posve nevjerojatnima: do zabačenih mjesta vode razrovane ceste, nema struje niti vode, a sve to na samo 70 kilometara od središta Zagreba. Pročitajte više.

Domovi za starije u doba korone – disciplina, briga i optimizam

Zanimalo nas je kako stvari funkcioniraju danas, tijekom takozvanog drugog vala. Odgovore smo potražili u dva zagrebačka gradska doma, “s obje strane”: kod jedne od štićenica i kod jedne od medicinskih sestara koja svakodnevno brine o 120 starijih, uglavnom nemoćnih i bolesnih ljudi. Pročitajte više.

Marina Švarc na radnom mjestu (foto: privatni album)

Dubečke cure znaju da je u zdravom tijelu zdrav duh

Cure iz Dupca (foto: Sandro Bura)

Blagodati vježbanja do izražaja posebno dolaze u starijoj životnoj dobi kada nas tijelo sve manje sluša, a zdravstveni problemi uglavnom postaju dio svakodnevice. Spoj korisnog i zabavnog načina rješavanja tegoba niz godina mnoge polaznice prakticiraju u privatnoj fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji Nataše Kos u zagrebačkom Dupcu. Pročitajte više.

Želeći si osigurati potrebnu skrb i njegu, starije osobe postaju žrtve

Sin je s majkom potpisao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Predmet ugovora je bila obiteljska kuća u kojoj je ona živjela. Nakon potpisivanja ugovora upisao se u zemljišne knjige kao vlasnik nekretnine, a nju preselio u drvarnicu u dvorištu, praktički na rubu gladi i bez mogućnosti da obavlja minimum osobne higijene. Pročitajte više.

(foto: Claudio Scwartz/Unsplash)

Umirovljenice obožavaju nordijsko hodanje, provjerili smo zašto

foto: Silvija Novak

Taj je petak bilo oblačno, čak je sipila i sitna kišica, no ekipa koja se točno u 9 ujutro okupila na zagrebačkom jezeru Bundek bila je vedra. To su nordijski hodači. Znak raspoznavanja – štapovi za hodanje i udobna obuća. I to je zapravo sve što vam je potrebno da biste se uključili u ovu aktivnost koja iz godine u godinu privlači sve više poklonika. Pročitajte više.

‘Obožavam bicikle, imam čak 24 stara i raritetna komada’

Putujete li svakoga jutra zagušenim ulicama Zagreba na posao, morali ste primijetiti da je biciklista sve više. Na pješačkim prijelazima, dok čekaju zeleno svjetlo, skupi ih se istovremeno i petnaestak, što je prizor koji prije samo nekoliko godina i nije bio tako čest. No mnogi su shvatili da će im putovanje biciklom biti ugodnije, manje stresno pa čak i brže, pogotovo uračunamo li traženje i plaćanje parkinga. Pročitajte više.

foto: Silvija Novak

Jadranka Milivojević: Samo pozitiva, nema mirovanja u mirovini

Jadranka Milivojević (foto: Sandro Bura)

Ovih je dana gospođa Jadranka Milivojević proslavila 67. rođendan. Mnogima sa zagrebačkih Poljanica znana je uglavnom kao predsjednica Vijeća tamošnjeg mjesnog odbora. No ova umirovljena viša medicinska sestra, ponosna mama i baka dvoje gimnazijalaca, pravi je sinonim istinskog življenja pojma ‘aktivno starenje’. Pročitajte više.

Gospođa Ivka iz Čeha (foto: Silvija Novak)

Kumice s placa: ‘Ma kakva korona! Domaća hrana je čisto zdravlje!’

Trgovkinje koje prodaju robu, popularne “kumice”, mahom su starije ili žene srednje dobi koje su većinu života provele između poljoprivrednog gospodarstva i tržnice. Zanimalo nas je kako su se sada snašle u tom tzv. “novom normalnom”.

Ulazimo dublje u prostor tržnice. Kupaca je sve više i atmosfera je posve uobičajena. Trgovci hvale svoju robu, mame kupce hvalospjevima o svojim proizvodima ili obećanjem dodatnog popusta. Maske imaju, uglavnom, svi – i trgovci i kupci. No one često vise s uha ili “griju bradu”.

“Pošto vam je grincajg?”, pita jedna gospođa trgovkinju koja je upravo izložila svježe povrće za juhu. “Po osam kuna su vam”, odgovara prodavačica pritom se malo naginjući naprijed i spuštajući masku da je mušterija bolje čuje. Epidemiološke mjere ovdje gube bitku pred pristojnošću i željom za što uspješnijom prodajom. Pročitajte više.

Buljan Flander: U krizi energiju treba usmjeriti u ono što možemo kontrolirati

Gordana Buljan Flander (foto: privatni album)

Otkako je krajem veljače bolest COVID-19 stigla i u Hrvatsku, osim rasta broja zaraženih, tvrde psiholozi, raste i broj anksioznih i depresivnih ljudi koji trebaju i traže pomoć. Među njima je i velik broj naših sugrađana treće životne dobi. U medijima često možemo čuti i konstataciju kako je koronavirus kod mnogih ljudi veća prijetnja psihičkom nego fizičkom zdravlju. Pročitajte više.

Život u invalidskoj mirovini: ‘Da mi dijete ne plaća račune, ne bih imala od čega živjeti’

“Danas se rad više ne cijeni, već samo prepucavanje i javno svađanje! To nas umirovljenike stvarno ljuti”, kaže Ksenija Ratković, 63-godišnja umirovljenica iz Zagreba, invalid rada, koja je 31 godinu staža odradila na blagajnama Hrvatske pošte. U invalidsku mirovinu morala je otići 2009. godine zbog kronične opstruktivne bolestipluća (KOPB). Pročitajte više.

foto: Paul Brennan/Pixabay

‘Oni kojima je najteže to će vam zbog muke zadnji priznati’

foto: Sandro Bura

Solidarnost. Ona je bila glavni motiv koji ih je okupio prije nekoliko godina na organiziranju humanitarnog koncerta u prvoj akciji pomoći pojedincima u potrebi. Do danas odazvali su se na brojne adrese, većinom u istočnom dijelu Zagreba, kaže predsjednica udruge Ljiljana Čolo. Razgovarali smo u danu u kojem su prikupljene donacije maski dostavili u KBC na Rebru. Jedna pošiljka je već išla u KB Sestre milosrdnice, iduću planiraju za Sv. Duh.  Pročitajte više.

Crveni Nosovi (foto: Sandro Bura)

Crveni nosovi donose u
umirovljeničke domove smijeh koji liječi

Najmlađi pacijenti u bolničkim krevetima, bolesnici koji se od korone liječe u bolnicama i u vlastitim domovima, ali i velik broj starijih osoba u domovima koji trenutno ne mogu primati posjete svojih najmilijih, niti izlaziti iz svojih soba, trenutno su, zbog strogih epidemioloških mjera, osamljeniji nego inače. No, ni oni ovih blagdana ipak neće ostati posve sami jer na njih misle i o njima brinu posebni doktori koji liječe osmijehom – Crveni nosovi, klaunovi doktori. Pročitajte više.

‘Šah je odličan trening za mozak, vijuge podmazujem i matematikom i enigmatikom’

Vladimir Kovačević (foto: Davor Kovačević)

Ove godine proslavljeni šahovski velemajstor Vladimir Kovačević potpuno je ostavio aktivno igranje. Tu i tamo odigra pokoju partiju na internetu ili za svoj klub Solin Cemex. No drevna igra iziskuje veliku koncentraciju i energiju. U 78. godini toga je sve manje, htio ne htio. Stoga naš umirovljeni sportski novinar i urednik, svojedobno srednjoškolski profesor, vrijeme češće provodi u ulozi šahovskog promatrača. Pročitajte više.

Korisnici invalidskih mirovina čekaju inkluzivni dodatak i Zakon o osobnoj asistenciji

Prosječna invalidska mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna. Nažalost, nemali broj korisnika ima ju i nižu od 500 kuna, a veliki broj prima ispod 1.500 kuna mjesečno, pojašnjava Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada. Obzirom da se iznos takvih mirovina veže na visinu staža osiguranja, invalidske mirovine, pojašnjava, jako su niske. Pročitajte više.

Leke Sokolaj (foto: karlovacki.hr)

Umirovljena liječnica Milena Novačić: ispunjen život uz osmero unučadi

Miilena Novačić (foto: Petra Švarc)

“Koji put je teško, ali uglavnom je super”, priča Milena Novačić, zvana Mika, umirovljena liječnica i osmerostruka baka, dok mi odgovara na pitanje kako je to biti baka osmero unučadi. Osim njih osmero, ima i četvero djece. Velika su obitelj, kada se nađu u punom sastavu, bude ih 17! Doduše, svi zajedno zadnji su put bili lani oko Božića. Korona je odgodila njihova, inače učestala, obiteljska druženja. Pročitajte više.

Agneza Štajer (foto: Anita Batarelo/Radio Vrbovec)

Studiranje u sedamdesetima? Agneza je uspjela!
‘Čovjek umire kad izgubi snove’

O njezinom životu mogao bi se snimiti film i bila bi to priča o volji, želji, snovima, prijateljstvu i jednoj dragocjenoj večernjoj haljini. Naime, Agneza je u rujnu diplomirala na Odjelu za restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku iako joj je 78 godina! Zamolili smo je da nam ispriča svoju nesvakidašnju priču. Pročitajte više.

Branko Bogunović Pif: ‘Ovo nisu penzije, nego sječiva. Dajte nam da sadimo marihuanu!’

Branko Bogunović Pif (foto: promo)

Jesenski ‘lockdown’ mnogima je uz povećani zdravstveni rizik pojačao egzistencijalnu neizvjesnost. S ekonomskim posljedicama epidemije sve se teže nosi i kreativna industrija. Kraj ograničenjima za koncerte i veća javna okupljanja zasad nije na vidiku pa u hladnom pogonu željno iščekuju konkretniju pomoć Ministarstva kulture. Pročitajte više.

‘Ne jedem, a debljam se!’ Zvuči poznato? Evo što kaže psihijatar Hrvoje Handl

Gubitak neželjenih kilograma je mukotrpan posao, a i kad se nešto kila skine, one se znaju brzo vratiti. Internet nudi mnoga rješenja, no, kako upozorava doktor Handl, “ako guglate ‘diet‘, dobit ćete oko milijardu i 300 milijuna dijeta i dijetni programa. A ako guglate ‘zdrava hrana’ ili ‘balansirana hrana’, dobit ćete puno manje rezultata. Zapitajmo se zašto je to tako?” Pročitajte više.

foto: Ehimetalor Unuabona/Unsplash

Antun Urbić Backo: Zbog korone moj je Muzej vlakića na respiratoru!

Antun Urbić Backo (foto: Petra Švarc)

Ovaj 67-godišnji maketar svome je hobiju posvetio doslovno čitav život, a Muzej je njegova svojevrsna kruna. Ljubav prema vlakovima i svemu što se kreće razvijao je od najranijeg djetinjstva. Kada je imao tri godine, njegov je otac kući donio prvi takozvani start-set iz Švicarske. “Ja sam, doduše, tada smio samo gledati tatu kako slaže, da nešto ne potrgam. Tako i ja danas postupam kada su moji unuci u pitanju.” Pročitajte više.

+ Učitaj sve sadržaje iz projekta Novo vrijeme

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.