Prati nas

NOVO VRIJEME

Udruga Hoću stranicu od 20. kolovoza 2020. godine provodi projekt “Novo vrijeme – povećanje kvalitete izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti društvene skupine u zajednici”. Ciljana skupina obuhvaćena projektom su novinari, koji su jedni od ključnih aktera u oblikovanju društvene svijesti građana te svojim radom značajno utječu na senzibiliziranje javnosti o problematici ranjivih skupina. Projektne aktivnosti uključuju edukacije za novinare kroz četiri radionice i produkciju 420 premijernih emisija, od toga 400 na portalu MojeVrijeme.hr, a 20 u programu Radio mreže.

Slavenka Drakulić (foto: Roko Crnić/Fraktura)

Slavenka Drakulić:
Starost je zarazna i smrtonosna bolest, baš kao i život sam

Slavenka Drakulić, među ostalim, kaže kako nas starost sve čeka i kako bismo, i kao društvo i kao pojedinci, trebali pronaći načine da se uspješno nosimo s time. To znači da se starost provede ugodno i sigurno. No, za to, dodaje, trebamo imati empatiju da se novac usmjeri ka tom cilju. No, u korumpiranom, bezobzirnom društvu novac završava negdje drugdje. Pročitajte više.

Duševno zdravlje u doba korone; narcističko negiranje pandemije i usamljenost starijih

screenshot

Marija je jedna od mnogih koja osjeća zdravstvene posljedice COVID-19 epidemije, iako sam virus nikada nije dobila. Ljudi se sve teže nose s neizvjesnošću, stalnim prebrojavanjem novozaraženih, financijskim problemima koje je sve to donijelo. Čeka li nas, doista, nakon ove pandemije koronavirusa još i pandemija psihičkih problema, pitali smo doktora Miru Jakovljevića s Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb. Pročitajte više.

Nakon korone i potresa: ‘Samo nam je još ovrha falila!’

“Ona radi u rudniku i život joj nije lak…” Slično jakom ritmu o kojem je Vlada Divljan pjevao krajem 80-ih u hitu “Patuljci”, punom parom tipka se udarnički u računovodstvenim uredima ove, po svemu povijesne, 2020. godine. Jedan takav privatni već drugu generaciju djeluje na administrativnoj crti razdvajanja Dubrave i Sesveta, u naselju Dubec. Navratili smo do seniora Polanšćak saznati kako se korona odrazila na njihovu svakodnevicu, poslovanje firme i što o posljednjim i najavljenim državnim mjerama kažu njihovi klijenti. Pročitajte više.

Vladimir Polanšćak (foto: Vlatka Koren)

Andrija Zelmanović: Ne žalim za mladošću i prošlim vremenima

Andrija Zelmanović (foto: Petra Švarc)

“Sve me boli: kralježnica – to rješava kiropraktičar, za sad neuspješno, a onda i koljeno – to sam operirao, ali…” Kaže mi to Andrija Zelmanović, za prijatelje Zelma, u kišno subotnje prijepodne dok sjedamo na kavu u njegovoj (a i mojoj) gradskoj bazi – malom kafiću s jako finom kavom u Preradovićevoj ulici u Zagrebu. Poznati zagrebački fotograf koji je svoje prve radove napravio za vrijeme “Novog vala”, strastveni biciklist, otac i dvostruki djed, u isto vrijeme je i mangup i pravi fini zagrebački dečko – i dan danas, sa 66 godina. Pročitajte više.

Starost mudrost – što je zaista važno u životu?

Gospodin Dobroslav i prijatelj (foto: Vlatka Koren)

Tog sunčanog utorka i nama se eto posrećilo, pa je gospodin Dobroslav Matić raspoloženo prekinuo čavrljanje u parkiću zbog intervjua na klupici. Trojica drugara složno su uprli prstom u svog “predsjednika” koji neće pobjeći od novinara. Oni su se malo izmakli od objektiva, no ostali dovoljno blizu da na popodnevnom suncu čuju što nam njihov prijatelj ima reći. Dobroslavu su tek 84. I izvrsno se osjeća! Uzvraća tako na kompliment da se “odlično drži za svoje godine”. Nije nam zamjerio na toj čestoj predrasudi. Pročitajte više.

Umirovljenici žive u siromaštvu i strahu od ovrha: ‘Banke i telekomunikacije su svemoćne’

Prema podacima Eurostata, u EU je 18.6 posto osoba starijih od 65 godina u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. U Hrvatska je svaka peta osoba starija od 65 godina, ali ih je čak 33,6 posto (Eurostat 2019.) izloženo tom riziku. U najgorem položaju su starije žene – čak 37,3 posto su siromašne, ističe Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Pročitajte više.

foto: yichuan zhan/Unsplash

Ivan Kuliš: Volim život i kad me ne mazi!

Ivan Kuliš (foto: Petra Švarc)

Nazvala sam ga da čujem kako mu je u novom stanu, u novom kvartu, ma zapravo – kako mu je u novom životu. Jer upravo je to ono što se dogodilo ovom 68-godišnjem Zagrepčaninu i njegovoj supruzi Lengi.

Novi život. Jesu li ga željeli? Nisu! Bili su sasvim zadovoljni svojim mirnim, ugodnim umirovljeničkim životom koji se posljednjih godina odvijao uglavnom na relaciji Mihanovićeva – Svačićev trg – Preradovićeva – Cvjetni trg. Jesu li ga prihvatili? Jesu! I uz puno optimizma i pozitivnih životnih stavova u njemu pronalaze ljepotu. Dan po dan. Pročitajte više.

Mile Mrvalj (foto: Vlatka Koren)

Mile Mrvalj, nekad beskućnik, a danas pomaže drugima:
“Rješenje neće doći od političara iz blindiranih limuzina”

Pokretač i voditelj Udruge Fajter pravi je dokaz da teške životne okolnosti nekad mogu biti itekakav motiv da pokušamo napraviti neki bolji svijet. Dok istovremeno, oni što peku kestene na obroncima Šestina primjerice, ne vide dobro. Nije trebalo puno za dogovor da nam ispriča kako je u stvari sve počelo. Našli smo se “kod konja u 12”, a uz kavu nedaleko Dolca Mile je krenuo o sebi. U stilu one izreke kako ništa u životu nije slučajno. On svoju vidljivost može zahvaliti novinarki Kristini Bokanić. Pročitajte više.

Nestić: Mirovinski sustav je održiv, a mirovine iz drugog stupa nisu niske

Danijel Nestić (foto: privatni album)

Dužina gospodarske krize izazvana panemijom COVID-19 utjecat će i na mirovinski sustav, no on je održiv. Međutim, zbog očekivanog smanjenja zaposlenosti smanjit će se i uplate mirovinskih doprinosa pa će za isplatu mirovina biti potrebno zagrabiti u državni proračun. Pročitajte više.

Na prvoj crti: Jasna Petrović o zabludama i problemima hrvatskih umirovljenika

Jasna Petrović (foto: Vlatka Koren)

Otkako je udruga koju vode osnovana, ne prođe dan a da na mail ili telefon ne stignu brojne pritužbe umirovljenika na neku specifičnu situaciju. Žene u obraćanju potvrđuju da su u trećoj dobi po pitanju mirovine itekako diskriminirane u odnosu na muškarce. Pročitajte više.

Obiteljsko nasilje u vrijeme korone: ‘Doneseš li virus doma, mrtva si!’

foto: Sydney Sims/Unsplash

Izolacija i lockdown, riječi su kojih se užasavaju brojne žrtve obiteljskog nasilja. Mahom, riječ je o ženama koje cijeli život trpe “unutar svoja četiri zida”. No situacija je dodatno eskalirala nakon što su nasilnici i žrtve tijekomproljetnog zatvaranja bili prisiljeni boraviti zajedno. Pročitajte više.

Domovi u doba korone – disciplina, briga i optimizam za kvalitetniji život

Marina Švarc na radnom mjestu

Od samoga početka pandemije bolesti COVID-19, domovi za starije osobe pokazali su se kao jedna od najslabijih karika sustava. Ulaskom virusa među njihove štićenike, na vidjelo su izlazile i još uvijek izlaze mnoge neregularnosti, nezakonite radnje pa čak i čitavi ilegalni domovi za starije. Pročitajte više.

Dragana i Jovanka Demonja (foto: Silvija Novak)

Zaboravljeni bez vode, struje i ceste: ‘Da znam da ću umrijeti, skočila bih kroz prozor’

ilo je maglovito prohladno jesensko jutro kad smo stigli pred zgradu Gradske uprave u Glini gdje nas je dočekala dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić s kojom smo dogovorili da nas povede u jednu od svojih uobičajenih tura po okolnim selima.

Naime, tamošnji uglavnom stariji i siromašni stanovnici, u teškim uvjetima, životare zaboravljeni od svih, a Branka je njihov dobri duh i zapravo jedina uz Crveni križ koja ih posjećuje i pomaže riješiti probleme koji se u današnje vrijeme čine posve nevjerojatnima: do zabačenih mjesta vode razrovane ceste, nema struje niti vode, a sve to na samo 70 kilometara od središta Zagreba. Pročitajte više.

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.